Albert Puntí

Utopia

En els moments de crisi i convulsió social en que vivim, és més necessari que mai imaginar alternatives de futur.És el moment de somiar i d’imaginar futurs, però sense perdre de vista que com diu Plató; les idees son perfectes , però quan es materialitzen agafen defectes.

Una utopia és la concepció d’una societat ideal, amb la finalitat de criticar la situació social en la que vivim i proposar una evolució cap a un futur millor. Neologisme creat per Thomas More en el segle XVI per descriure una illa imaginaria que acull una societat perfecte en tots els sentits.

La Utopia a nivell conceptual és perfecte, però quan els homes intenten portar-la a la pràctica li contagien les seves pròpies imperfeccions i és per aquesta raó, que en moltes de les utopies que ens proposen ja hi ha la llavor de la distòpia.

Les imatges d’aquest projecte es centren en la línia de pensament que denominaré utopia tecno-científica, que considera que el desenvolupament de la ciència i la tècnica permetran superar qualsevol repte que es presenti a la humanitat. Es tracta sens dubte d’una “utopia” que es correspon amb la ideologia dominant d’una societat altament tecnificada i que té una capacitat desmobilitzadora a nivell polític, en el sentit de que no es necessari fer res, ja que ELLS ja inventaran el que faci falta per a superar qualsevol problema que es presenti a la humanitat (esgotament dels recursos naturals, superpoblació, canvi climàtic…).

S’ha buscat una estètica que es pot relacionar amb el cinema de ciència ficció, amb pel•lícules com Metròpolis, Blade Runner o Dune, on es barregen elements absolutament futuristes amb d’altres de decadents que ens acosten lleugerament a una atmosfera ciber-punk.

Albert Puntí